لوگوی قدس آنلاین

تلاش تهران و اسلام‌آباد برای تقویت روابط دو جانبه

دسته بندی: اخبار برگزیده، اخبار پین شده، برگزیده، پرونده ویژه
تاریخ انتشار: ۰۴ اردیبهشت ۱۴۰۳

ایران و پاکستان با توجه به روابط عمیق دوستانه و برادرانه‌ای که طی سال‌های متمادی داشته‌اند در تلاش هستند تا روابط خود را در چارچوب همکاری‌های سیاسی و اقتصادی تقویت بخشند و اهمیت راهبردی مناسبات دوجانبه می‌تواند تحکیم بخش ادامه سیاست‌ها و حسن روابط دو کشور در آینده باشد.

به گزارش قدس آنلاین، روابط تاریخی و دیرینه ایران و پاکستان به‌عنوان دو همسایه با اشتراکات فرهنگی، تاریخی و جغرافیایی همواره محیط امنی برای هر دو کشور رقم زده است، در حال حاضر با توجه به شرایط حساس منطقه‌ای و جهانی قطعا سفر رئیس‌جمهور به اسلام آباد از اهمیت ویژه ژئوپلیتیکی و بین‌المللی برخوردار است.

شاید بتوان این سفر را آغاز روابط راهبردی میان ایران و پاکستان عنوان کرد که منجر به تقویت مناسبات سیاسی، فرهنگی و اقتصادی بین دو کشور شود و توطئه‌های دشمنان را خنثی کند.

مبارزه با تروریسم، امنیت مرزها، موضوعات اقتصادی به ویژه خط لوله گاز، مسائل دو جانبه و موضوعات مرتبط با همسایگان به ویژه افغانستان مهم‌ترین مسائلی است که مقامات دو کشور می‌توانند درباره آن‌ها رایزنی کرده و نتایج آن موجب تقویت مناسبات ایران و پاکستان شود.

تلاش تهران و اسلام‌آباد برای تقویت روابط دو جانبه

«نوذر شفیعی» کارشناس مسائل بین‌الملل در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به سفر رئیس‌جمهور به اسلام آباد اظهار داشت: تقریبا در میان همسایگان ایران هیچ کشوری به اندازه پاکستان روابطش با ایران امن و آرام نیست، این مساله نیز ریشه در تاریخ، جغرافیا و فرهنگ دارد. اساسا پاکستانی‌ها برای ایران ارزش و احترام بالایی قائل هستند و  پاکستان خود را بخشی از گهواره تمدنی ایران می‌داند، در واقع نگاه احترام‌آمیزی برای ایران قائل هستند.

وی تصریح کرد: به لحاظ پیشینه تاریخی روابط دو کشور ایران اولین کشوری بود که در سال ۱۹۴۷ پاکستان را به رسمیت شناخت، حتی ایران در زمان جنگ‌های میان هند و پاکستان به نوعی جانب پاکستان را گرفت. همچنین پاکستان اولین کشوری بود که بعد از انقلاب، نظام جمهوری اسلامی ایران را به رسمیت شناخت. در جریان جنگ تحمیلی نیز اگر نگوییم از ایران جانبداری کرد اما عملکردش نوعی جانبداری از ایران بود.

این استاد دانشگاه همچنین بیان کرد: در زمانی هم که پاکستان آزمایش اتمی خود را انجام داد، ایران اولین کشوری بود که به پاکستان تبریک گفت حال آن‌که کشورهای دیگر پاکستان را تحریم کردند. بنابراین این تحولات نقاط عطفی را در روابط دو کشور رقم زده است.

شفیعی در ادامه اظهار داشت:‌ لازم است در جریان سفر رئیس‌جمهور به پاکستان به این نکته توجه شود که اسلام آباد در شرایط فعلی با چه چالش‌هایی مواجه است. پاکستان چه ظرفیت‌هایی را به لحاظ قانون‌گذاری و سیاست‌گذاری دارد. بهبود شرایط اقتصادی پاکستان به عنوان بخشی از امنیت ملی این کشور در نظر گرفته شده است،‌ ایران با درک این واقعیت می‌تواند به پاکستان کمک کند و زمینه‌های لازم برای گسترش مناسبات اقتصادی فراهم شود.

تلاش تهران و اسلام‌آباد برای تقویت روابط دو جانبه

شفیعی همچنین گفت: پاکستان به شدت به انرژی نیاز دارد و برای صلح و ثبات در پاکستان مهم است بخشی از انرژی خود را از طریق قطر با هزینه بالا به صورت نامطمئن وارد می‌کند اما خط لوله زمینی می تواند منبع مطمئن‌تری باشد. البته پاکستان در این زمینه دو مشکل دارد یکی نیاز به گاز دارد دیگری فشار آمریکا به پاکستان است. بنابراین پاکستان باید بین این دو دست به انتخاب بزند و بهتر که آمریکا را وادار کند به دلیل نیاز مبرم پاکستان به گاز آن را از تحریم‌ها معاف کند.

این کارشناس مسائل بین‌الملل همچنین درباره روابط منطقه‌ای ایران و پاکستان نیز ابراز کرد: باید این مساله میان مقامات دو کشور ایران و پاکستان مطرح شود که این دو کشور رقیب نیستند پاکستان مسائل خودش را در افغانستان دارد، ایران نیز همین‌طور. بهترین گزینه تهران و اسلام‌آباد در مورد افغانستان همکاری است. در واقع کلید حل مساله افغانستان در دست سه کشور ایران، افغانستان و پاکستان است. اگر کشورها بخواهند انفرادی عمل کنند، ممکن است چنین تصور شود که در رقابت با یکدیگر عمل می‌کنند.

شفیعی درباره تاثیر نفوذ و دخالت‌های آمریکا در سیاست‌های پاکستان در ارتباط با همسایگان به ویژه ایران گفت: به نظر می‌رسد پاکستان هنوز مساله دوره جنگ سرد  روابطش را با قدرت‌های بزرگ تنظیم می‌کند و اکنون نیز دستور کار سیاست خارجی‌اش موازنه‌بخشی میان آذربایجان و چین، روسیه و چین و … است درواقع روابط خود را به گونه‌ای تنظیم می‌کند که از همه استفاده کند.


کد خبر 28907

آخرین مطالب

ریشه پیوند دانشگاه با صنعت و جامعه در نمایش علم توسط دانشگاه است توزیع منابع با نگاه عدالت محور کلیدواژه حل مشکل حاشیه نشینی است تشییع و خاکسپاری جانباز سرافراز سردار ایافت در مشهد ۱۰۶۴ شعبه اخذ رای در حوزه انتخابیه مشهد و کلات میزبان دور دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی زمانی که پرچم کشورم را میان تماشاگران می‌بینم، بسیار افتخار می‌کنم بیرانوند نباید در پنج بازی گل بخورد؛ رقابت حسینی و پورحمیدی برای کسب دستکش طلایی قهرمانی مجدد پالما در اروپا؛ دبل اولادقباد و طیبی در چمپیونزلیگ ویسی قصد توهین نداشت/ دنبال ماندن در لیگ برتر هستیم تیم تراکتور، فردا دراهوازبه میدان می‌رود زمان قرعه‌کشی جام جهانی فوتسال مشخص شد سخنی در باب محتوای «مست عشق» به کارگردانی حسن فتحی/ تحریف تاریخ به شیک‌ترین شکل ممکن «جدایی قنبر از صنم» هفته آخر اردیبهشت اکران می شود بررسی «مست عشق» حسن فتحی در رادیو اهدای جایزه «فرج الله سلحشور» در جشنواره تئاتر مردمی بچه‌های مسجد پایان تصویربرداری فیلم «ویلای موروثی»/ روایتی از زندگی یک باغبان «تگزاس ۳» و «عطرآلود» به سینما می‌آیند روزانه چند ساعت بشینیم، بایستیم و بخوابیم؟ دیوان محاسبات: محیط زیست تکلیف قانونی خود را انجام نداده است آب‌ بسته بندی چه مزیت هایی دارد تقویت بینایی با پرهیز کردن از این خوراکی‌ها نجم‌الدین شریعتی:ضرورت آماده سازی زیرساخت‌های فرزندآوری در کشور قیمت روز ارزهای مبادله‌ای/ دلار افزایشی شد رشد ۳۸۰ درصدی اعتبارات رفاه و تامین اجتماعی نخستین محموله خودروهای هیبریدی وارد کشور شد اختصاص زمین برای ساخت ١٤٠ هزار واحد مسکونی کارگران بخش صنعت در کشور بازگشت سنت اعتراض‌ به دانشگاه‌های آمریکا | دانشجویان: تعامل با رژیم اشغالگر متوقف شود / سرکوب می‌کنید؟ مقاومت می‌کنیم سفرهای سریالی مقامات سعودی به پاکستان برای تجارت و سرمایه‌گذاری ترکیه: حماس پس از تشکیل کشور مستقل فلسطین، سلاح را کنار خواهد گذاشت نشست اضطراری رئیس سیا با نخست وزیر قطر با محوریت حماس و اسرائیل مدودف کنفرانس صلح سوئیس را عامل رسوایی اوکراین و متحدانش دانست پاسخ سخنگوی شورای نگهبان به ادعای حسن روحانی در مورد رد صلاحیتش وزیر امور خارجه: ایران مخالف هرگونه دخالت خارجی در سودان است ابلاغ ماده واحده «تأیید انتخاب دبیر شورای فرهنگ عمومی» وزیر کشور: ری، دماوند و فیروزکوه به استان‌های تهران شرقی و غربی ملحق نخواهند شد آمادگی ایران برای برگزاری دومین کمیسیون مشترک‌ همکاری‌ها با مالی